POUCNE ISLAMSKE PRICE

Go down

POUCNE ISLAMSKE PRICE Empty POUCNE ISLAMSKE PRICE

Komentar by DINA on Sat Mar 15, 2008 3:06 pm

Tri brata

Zivio jedan covjek zajedno sa svoja tri brata. Jedan dan dodje mu iznenadna vijest da mora ici na jedan tezak put. Covjek se zabrinu, pa se obrati jednom bratu, da mu pomogne na tom putu, ali mu brat rece da mu ne moze pomoci, da on ima svoj zivot i svoje obaveze.

Covjek se obrati drugom bratu, pa mu ovaj rece da mu ni on ne moze puno pomoci. Na kraju vidjevsi da mu nema pomoci od ova dva brata, covjek se obrati trecem bratu, sa istom molbom, pa mu treci brat rece: "Ja sam s tobom uvijek bio i nisam te napustao, tako da cu i ovaj put krenuti sa tobom".

Tada rece covjek: "Ja sam od sve brace najmanje mislio na tebe i najmanje sam ti paznje poklanjao, a sad me ova dva brata ostavise. Eh, da sam bogdo ranije znao da si mi tako dobar prijatelj, vise bi se brinuo o tebi."

Ovome covjeku je , u stvari, dosla smrt i to je taj teski i iznenadni put na koji je morao ici.

Njegov prvi brat je njegova familija, drugi brat je njegov imetak a posljednji brat su njegova djela.

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed saws: "Umrlog (na dzenazi) prate tri stvari: njegova porodica, njegov imetak i njegova djela. Dvoje se vraca, a jedno ostaje sa njim, vracaju se porodica i imetak, a s njim ostaju njegova djela".
DINA
DINA
Admin
Admin

Broj komentara : 56
Join date : 2008-03-06
Mjesto : NL

Vidi profil korisnika http://bosnjacki.forumpro.eu/

Na vrh Go down

POUCNE ISLAMSKE PRICE Empty Re: POUCNE ISLAMSKE PRICE

Komentar by DINA on Sat Mar 15, 2008 3:08 pm

“Svako živo biće će smrt okusiti, i Nama ćete se poslije vratiti.”

(Kur’an, sura Pauk, ajet 57.)

* * *

Kralj i Melek smrti


Vehb ibn Munebbeh kazao je slijedeću priču. Odluči kralj jednom običi svoje kraljevstvo. Naredio je da mu se donese otmjena odjeća ali mu se ne svidi te je vrati iščući drugu. Tako je tražio novu i novu sve dok mu ne donesoše onu koja mu se najviše svidi.

Potom naredi da mu dovedu konja. Predivan konj bi doveden al' mu se ne svidi te mu dovodiše jednog po jednog dok ne izabra najboljega. Zajaha ga.

Prokleti šejtan raspalio je oholost i taštinu u njemu te kralj odjaha gordo, u pratnji dvorana, pomoćnika i oružnika; bijaše to veličanstvena svita. Al' kralj ih previše omalovažavaše da bi na njih pažnju obraćao.

Jašući, kralj naiđe na ostarjeloga čovjeka, obućenoga u dronjke, koji ga pozdravi al' mu kralj ne otpozdravi. Nato, starac prihvati uzdu konja. Kralj na to pobijesni i prijeteći reče mu: “Nosi se! Kako se usuđuješ držati uzde moga konja!”

Starac odgovori: “Imam nekog posla s tobom.” Kralj odgovori: “Strpi se dok se vratim i sjašem; tada ću te moći saslušati.” “Moram ti nešto sada reći”, starac reče i snažno povuće uzdu i prekide je. “Šta hoćeš?”, upita kralj. Starac odgovori: “To je tajna, moram ti šapnuti na uho.” Kralj se pognu a starac mu reče: “Ja sam Azrail (melek smrti), došao sam uzeti ti dušu.”

Kralj, naravno, problijedi: “Možeš li mi dati malo vremena, da odem kući, susretnem svoje ljude i organiziram oproštaj?” Melek odgovori: “Ne, neće ti se dati vremena. Nikada više nećeš sresti svoje podanike.” Rekavši ovo, melek mu uze dušu iz tijela te se kralj sruši na tle poput klade.Pobožni čovjek i Melek smrti


Nakon toga, Melek smrti ode jednome mu’minu (vjerniku) koji se takođe spremao na putovanje. Azrail mu nazva selam a ovaj mu odgovori. Potom Melek reče: “Želim ti nešto šapnuti na uho.” Pa mu reče: “Ja sam Azrail, melek smrti.” Čovjek reče: “Dobro mi došao! Allah te blagoslovio! Jer napokon si došao, a toliko te čekah. Od svih osoba koje su daleko od mene tebe najnestrpljivije očekivah.” Melek reče: “Idi i dovrši stvar zbog koje si namjeravao poduzeti putovanje.” “Radije bih susreo mog Allaha, radije to nego bilo šta na svijetu!” Melek odgovori: “Izaberi sebi bilo koje stanje u kojemu želiš da te smrt zadesi i tada ću ti uzeti dušu.” Čovjek na to reče: “Prepuštam to tebi.”

“Naređeno mi je da te poslušam, da uradim kako ti narediš”, reče melek. “E kad je tako, dopusti mi da uzmem abdest i da zanijetim (nakanim) namaz; kada se spustim na sedždu mome Gospodaru, uzmi mi dušu.”

Tako, pobožni čovjek klanjaše, spusti se na sedždu a duša mu napusti tijelo.Ibrahim, alejhisselam, i Melek smrti
Tako je strašan izgled Azraila, alejhisselam, kada dođe nevjernicima uzeti dušu da ni najjači čovjek to ne može izdržati.

Prenosi se da je hazreti Ibrahim, alejhisselam, zamolio Azraila, alejhisselam, da mu se pokaže u liku u kojemu dolazi nevjernicima uzeti dušu. Azrail ga upozori da to ne može ni najjači čovjek podnijeti ali Ibrahim, alejhisselam, na tome insistiraše.

Melek mu reče da se okrene te hazreti Ibrahim to i uradi. Potom reče: “Sada pogledaj”, i Ibrahim, alejhisselam, se okrenu. Kada je vidio – najstrašnijega diva, poput neke figure u crno odjevene, tamne, dugokose, nakostriješene, odvratnoga osmijeha s vatrom koja šiklja iz usta i nosa.

Ibrahim, alejhisselam, ne mogaše to izdržati te se onesvijesti. Kada se povratio, Azrail, alejhisselam, uze svoj prirodan oblik. Hazreti Ibrahim reče: “Makar i ne bilo drugih razloga za strah, sam susret s Azrailom za nevjernike je dovoljna kazna.”

Potom Ibrahim, alejhisselam, zatraži od Azraila, alejhisselam, da mu se pokaže u liku u kojemu se javlja vjernicima kada im dođe uzeti duše. Nakon što mu se Azrail, alejhisselam, pokaza, hazreti Ibrahim reče: “Kada ne bi bilo drugoga razloga za radost, vjernicima je susret s Azrailom, alejhisselam, dovoljna nagrada.”Posjeta Meleka smrti za vrijeme žalostiHasan Basri veli: “Kada osoba umre a njeni se ukućani okupe i počnu stenjati i plakati, Melek smrti stane na vrata i kaže im:

‘Nisam ga otkinuo od njegovih najdražih (već je pojeo sve svoje porcije na Ovome svijetu), niti sam mu skratio život. Naređeno mi je da u ovu kuću dolazim i uzimam ukućanima duše jednu po jednu sve dok niko živ ne ostane.’ ”

Hazret Hasan Basri kaže: “Tako mi Allaha dragog, kada bi oni koji tuguju mogli tada vidjeti Meleka smrti i čuti šta priča, zaboravili bi preminuloga i zabrinuli se za sebe.”* * *Aiša, Allah s njom zadovoljan bio, pripovijeda: “Bila sam pokraj Allahovoga Poslanika, alejhisselam, kada je umirao. Uzimao je vodu iz čaše i vodom potirao lice govoreći: ‘Gospodaru moj, pomozi mi u smrtnim mukama.’ “

(Predaju bilježi Imam Tirmizi)
DINA
DINA
Admin
Admin

Broj komentara : 56
Join date : 2008-03-06
Mjesto : NL

Vidi profil korisnika http://bosnjacki.forumpro.eu/

Na vrh Go down

POUCNE ISLAMSKE PRICE Empty Re: POUCNE ISLAMSKE PRICE

Komentar by DINA on Tue May 27, 2008 7:58 pm

Ljubav i nepažnja

Neki čovjek je bio puno zaljubljen u svoju ženu. Ona je imala bjelilo u oku, a čovjek od prevelike zaljubljenosti i ljubavi nije primijetio postojanje ove mahane. Kada je njegova ljubav počela splašnjavati i slabjeti rekao je ženi: "Otkad se pojavilo to bjelilo u tvom oku?" Žena je odgovorila: "Odonda od kada je tvoja savršena ljubav počela slabjeti."
Poslanik, a.s., kazao je: "Ljubav učini čovjeka slijepim i gluhim." Dakle, ljubav učini čovjeka slijepim da bi vidio nedostatke voljenog i gluhim da bi čuo prijekor upućen njegovoj ljubavi. (9, 269)
DINA
DINA
Admin
Admin

Broj komentara : 56
Join date : 2008-03-06
Mjesto : NL

Vidi profil korisnika http://bosnjacki.forumpro.eu/

Na vrh Go down

POUCNE ISLAMSKE PRICE Empty Re: POUCNE ISLAMSKE PRICE

Komentar by Jass K.O. on Sat Aug 21, 2010 8:49 pm

Pobozni djecak

Jednom davno zivio jedan kralj.Imao je svog slugu koji je bio madzionicar.Madzionicar je ostario i bio je na samrti,pa je zamolio kralja da nadju nekog mlado da bi ga poducio magiji.Kralj je naredio da se nadje djecak.
Strazari su nasli djecaka i doveli ga madzionicaru.Dani su prolazili a djecak je ucio.Jednog dana djecaka pozva jedan monah da ga spozna pravoj vjeri.Djecak je slusao monahove rijeci o islamu.Jednog dana grad je napala jedna velika zivotinja.Djecak je uzeo kamen u ruku i rekao
Allahu ako je tebi draze ono sto me monah poducava nego ono sto madzionicar poducava ubi ovu zivotinju a ako ne onda neka ostane ziva.
Djecak baci kamena na zivotinju ui zivotinja pade.
Od tada je djecak lijecio gubavce,slijepce i dr.
Kralj je pozvao djecaka i upitao ga
Zar si tako postao jak da mozes lijecit gubavce,slijepce,itd.
On mu odgovori
Ja ne lijecim nikoga,to moj gospodar lijeci.
Kralj ga udari i rece
zar imas drugog gospodara osim mene,ko te tome poducio.
Djecak nije htjeo dda odgovori dok ga nisu poceli bicevati.Tada je rakao da je to bio monah.
Kralj je naredio da dovedu monaha.Monaha su bicevali da bi se on odrekao vjere al monah nije htjeo.Na kraju su ga ubili.
Djecaka su pokusavali ubiti na razne nacine al nisu uspjeli sve dok on nije rekao kako ce to uraditi.
Rekao je da na jedno brdo skupe sve ljude iz sela,djecaka zavezu za drvo,a krajl da izgovori rijeci
U ime Allaha,djecakovog gospodara.
Onda da uzme strijelu u ruke i pogodi djecaka.
Kralj je tako i uradio.
Kralj je uzeo strijelu u ruke i pogodio djecaka.
Tada su svi ljudi poceli da vjeruju u Allaha.Kralj je naredio da ih sve baci u vatru.
Kad je dosao red na jednu majku sa bebom ona je gledala u vatru kad joj djete rece
Baci se majko ides ispravnim putem
Majka se odmah bacila.
Kraj


Jass K.O.: komentar modifikovan dana: Sun Aug 22, 2010 4:46 pm; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : Nije dovrseno bilo)
Jass K.O.
Jass K.O.
Clan
Clan

Broj komentara : 1
Join date : 2010-08-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

POUCNE ISLAMSKE PRICE Empty Re: POUCNE ISLAMSKE PRICE

Komentar by Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu